Hoofddorpse Courant 11 augustus 2021

De glimlach van een kind, wie wil dat niet?” 


Kees van Lent, pastoor van de H. Joannes de Doperkerk in Hoofddorp luidt een van de drie vakanties in. Foto
Robert Joore 
 

HAARLEMMERMEER Op vakantie zoals je klasgenootjes. En kunnen vertellen hoe onwijs leuk het allemaal was. Voor veel Haarlemmermeerse kinderen gaat dat niet op. Vakantie? Veel te duur! Stichting Make a Child Happy Haarlemmermeer (MaCH) doet er iets aan. Ook deze zomer. 

Vrijdag 30 juli. Het is oer-Hollands zomerweer op een oer-Hollandse plek: Kaageiland. Een groep blije kinderen viert er vakantie. Er wordt gesport, getekend en  getimmerd bij ‘De Stal op de Kaag’. Ooit een plek voor koeien, nu, na een ingrijpende renovatie, bekend als vergader- en ontmoetingscentrum. Kees van Lent, pastoor van de H. Joannes de Doperkerk in Hoofddorp, loopt rond in overall en helpt de kinderen bij het timmeren. Hij biedt MaCH bij De Stal gastvrijheid om kinderen uit kwetsbare gezinnen vakantie te laten vieren. “Op 17 juli heb ik het startlint doorgeknipt voor de vakantie van het eerste team. Daarna mocht ik nog twee keer knippen, want er komt drie keer een team van zo’n 13 kinderen. Ze mogen zich hier vijf dagen uitleven: zwemmen, voetbal, koken, tekenen, schilderen, timmeren. Ik heb vandaag een groep enthousiaste timmerlieden. Ik hoor net dat er nog materiaal nodig is, ik ben even voor ze op zoek.” 

KENNISMAKEN: Manon Peperkoorn uit Hoofddorp is ‘overall projectleider’. “Voor veel kinderen is dit een nieuwe wereld: water, groen, en vooral: veel ruimte.  De groep is erg divers. Ze wonen allemaal in Haarlemmermeer, maar zijn afkomstig uit alle windstreken. Nee, ze kenden elkaar niet voordat ze hier kwamen. Dan moet je je, als je leuk samen op vakantie wilt, best even aanpassen. Maar de sfeer is prima.” Manon werkt als kindercoach en was ook betrokken bij het programma Hoofddorp aan Zee. “Dan komt van het een het ander: ze zochten iemand voor dit MaCH-project en ik ben uitgekozen. Ik vind het erg leuk en een mooie uitdaging om deze kinderen die zo verschillend zijn, hier samen een fijne tijd te geven.” 

ONWIJS LEUK: Annemarie Langeveld uit Lisse doet mee als kampbegeleider. “Ik ben leerkracht op De Brandaris in Hoofddorp en werken met kinderen vind ik top. Ik wist dat ze vrijwilligers zochten voor het begeleiden van vakantieprojecten en heb me gemeld bij Haarlemmermeer Helpt. Toen ging het balletje rollen. Ik ben ingezet bij de begeleiding van team 2. En ja, ik ben het helemaal eens met de kinderen: onwijs leuk.” 

 KOKEN: “Ik vind het geweldig”, zegt Ghazal (12) uit Hoofddorp. Ze is sinds vier jaar in Nederland en spreekt de taal prima. “Sommige dingen zijn nog moeilijk, maar ik oefen goed. Na de vakantie ga ik naar de brugklas. Ik wil graag tandarts worden. Of anders astronaut. Het is fijn dat ik hier ben. Het eiland, de omgeving, alles is zo  anders dan thuis. Ik had gehoord over deze vakantie en heb gevraagd of ik mee mocht. Ik heb al geschilderd, getimmerd en gezwommen. Het leukste vind ik koken: samen eten klaarmaken en het dan samen opeten. Wat ik het allerlekkerste vind? Taco’s.”  

VERBORGEN ARMOEDE: MaCH kan tevreden zijn: er valt veel te lachen op Kaageiland. Secretaris Toos van der Kamp: “Onze stichting is voortgekomen uit de Rotary gedachten. Samen met Voorzitter Ad Hoefkens zochten we projecten die we graag wilden steunen en hoorden dat er in onze polder zo’n 3400 kinderen onder de armoede grens leven. Dat willen we aanpakken. Alle problemen kunnen wie niet oplossen, maar iets extra’s voor ze doen, zodat ze het gevoel krijgen: ‘wij doen ook mee’, dat moet kunnen. Toch een verjaardagfeestje geven, Sinterklaas vieren, met het gezin een dagje weg, op vakantie gaan. Dit zomerkamp op Kaageiland wordt door ons gefaciliteerd en betaald uit donaties van mensen die ons steunen. We krijgen geen subsidie en zijn dan ook erg blij met de hulp van Haarlemmermeerse bedrijven die ons veel gratis beschikbaar stellen. Ik kan het niet genoeg zeggen: veel dank, daarvoor. Voor MaCH – we bestaan sinds 1 juli twee jaar – is dit het eerste vakantieproject. We gaan nog evalueren, maar het smaakt nu al naar meer.” 

Stichting Make a Child Happy: info op de website. Doneren: www.makeachildhappy.nl/doneren of NL61RABO 0344 5498 44. 

Anja Maas 

Foto: Robert Joore 

Veel kinderen kenden elkaar bij het begin niet. Dat veranderde snel.  

Foto: Robert Joore 

Ook voor de grote kinderen was er veel te doen.