Artikel HC Nieuws 10 feb ’21 – Ria Meuleman

“Ieder kind verdient het kind te kunnen zijn”

Haarlemmermeer – “Ieder kind verdient het kind te kunnen zijn en gelukkig”. Dat is de mening van velen en zeker van de Stichting Make a Child Happy. Deze stichting vervult wensen van kwetsbare kinderen in Haarlemmermeer die wat extra’s verdienen. “Geen enkel kind zou de dupe mogen zijn van armoede. We doen het voor de glimlach van het kind”.

Het idee om iets te doen voor kwetsbare kinderen is ontstaan binnen de Rotary Haarlemmermeer. De initiatiefnemers hebben zich losgekoppeld om de stichting op te zetten voor de kinderen die zoveel facetten missen in het leven. Want: “Ieder kind verdient het om fijn mee te doen, erbij te horen, te lachen en genieten”.
“Wij willen het leven plezieriger maken voor kinderen onder en rond de armoedegrens, zieke kinderen, alleenstaande en vergeten kinderen”, zegt secretaris Toos van der Kamp-Verheugd. “Er bestaan rapporten, dat er zo’n 3500 kinderen in Haarlemmermeer onder de armoedegrens leven en er wel 60 kinderen in de daklozenopvang zitten. Al deze kinderen moeten ook leuke dingen kunnen doen, hun wensen kunnen uiten, gehoord worden en zichzelf kunnen zijn”.

Gevoelig

Naast iets voor de kinderen te betekenen in financiële zin, is ook contact en aandacht van groot belang. Cruciaal is, dat kinderen die aandacht nodig hebben gesignaleerd worden. De stichting ervaart problemen om in contact te komen met ouders/gezinnen omdat er vaak schaamte is dat ze het financieel moeilijk hebben en naar de Voedselbank moeten. Scholen hebben vaak een signalerende functie. “We hebben al op twaalf scholen ons verhaal gedaan. Leraren weten welke kinderen steun nodig hebben. Zij hebben de ogen en oren. Ze zien vaak hele trieste dingen van kinderen die in armoede leven, die verdrietig en depressief zijn. Sommige kinderen zitten met honger in de klas, omdat er geen ontbijt thuis is. Lopen op te kleine schoenen, dragen te grote of te kleine kleding. Velen kunnen niet deelnemen aan een verjaardagsfeestje en voelen zich buitengesloten”. Het is een gevoelig onderwerp, waarbij ook de wet op de persoonsbescherming een rol speelt. Make a Child Happy noemt zich als stichting “een radertje in het geheel”. Al gaande is de werkgroep Samenwerking en Verbinding ontstaan, die samenwerkt met diverse scholen en sociaal-maatschappelijke instanties als Stichting Maatvast en Pier K. In de toekomst hoopt de stichting ook samen te kunnen werken met Centrum voor Jeugd en Gezin en Stichting Leergeld”.

Uniek

Afgelopen december kregen 158 kinderen met Sinterklaas of Kerst een cadeautje. Ze mochten zelf iets online uitzoeken bij “Speelgoedwinkel” in Hoofddorp”.
“De reacties van kinderen en ouders waren erg ontroerend en bijzonder. Er waren huilende ouders die zo blij waren met dit gebaar, dat er in hun situatie toch aan de kinderen wordt gedacht. Ze vertelden: ‘Nu hoeven we dit jaar nog niet te vertellen dat de sint niet bestaat, alleen maar omdat we er geen geld voor hebben’. Een kind van 5 was verbaasd en blij, dat sinterklaas haar toch kon vinden. Een van 7 zei: ‘Nu kan ik ook op school vertellen dat sinterklaas wat heeft gebracht’. “Voor ons is ieder kind uniek. Het is voor een kind zoveel leuker als zij in de klas kunnen vertellen dat ze iets hebben gekregen of dat ze gezellig weg zijn geweest. Om die redenen kunnen kinderen makkelijker vriendjes maken, want ze horen erbij. Het is ook een stimulering om zich beter te ontwikkelen”.
Doneren

“De intentie is in de toekomst meer scholen te gaan bezoeken. Samenwerken met alle sociale ondernemingen maakt elkaar sterker. Met elkaar zijn we er om te helpen. Zeker in deze lastige tijd kunnen deze kinderen een extraatje gebruiken. Geef om kwetsbare kinderen in je eigen woongemeente Haarlemmermeer. Steun ons en doneer. Help mee om samen een glimlach te toveren op de gezichtjes van de kinderen. Zonder uw financiële steun kan de stichting niet bestaan en helpen waar het nodig is. De kinderen hebben deze steun zo hard nodig. Nu nog meer dan ooit in deze moeilijke tijd. Als je kinderen nu gelukkig maakt, herinneren ze zich twintig jaar later nog van dat ene moment”. Algemene donaties, structureel of eenmalig, zowel particulier als zakelijk, zijn zeer welkom. Het is ook mogelijk gericht te doneren, door bijvoorbeeld een kind zijn verjaardagsfeestje te laten vieren of een gezin te laten genieten van een ontspannen dagje weg. Informatie en uitleg op de website www.makeachildhappy.nl/doneren.

Klik voor uitvergroting